Am luat zilele trecute o bucata frumoasa de pulpa de vitel din piata.

Am plecat apoi catinel sa ma uit pe tarabe sa imi vina idei, caci vroiam ceva verde cu care sa o combin. Am vazut din nou pepenasi, din aceia care se pun la murat, si am gasit si niste stevie asa ca le-am arestat si le-am adus acasa.
Am pus mai intai bucata de pulpa, asezonata cu sare si piper, intr-o tigaie fara ulei, sa se perpeleasca binisor dar nu prea mult. M-am obisnuit destul de greu in anii care au trecut cu facutul carnii de vita.
Traditional, noi pe aici pe plaiuri mioritice avem tendinta de a face orice bucata de carne foarte bine patrunsa, si papilele mele gustative nu s-au impacat mult timp cu gustul si textura carnii facute mediu sau in sange. Dar cum gusturile se educa, am ajuns sa inteleg ca e de doua ori mai buna si mai frageda carnea de vita daca o faci groasa si patrunsa doar cat sa ramana o portiune usor sangerie in mijlocul ei.
Asa am facut-o si acum, apoi am scos-o si am pus-o deoparte. Peste zeama care s-a scurs din ea in timp ce se rumenea am pus niste hrean dat prin razatoare si putin usturoi pisat, am lasat cateva secunde doar cat sa sfaraie un pic, apoi am turnat un pahar de vin rosu, demisec, si am lasat sa scada. Cand s-a coagulat si s-a evaporat alcoolul, am stins focul si am adaugat o lingura sanatoasa de smantana groasa luata tot din piata, de la tarani, si am amestecat bine.
In timp ce se facea carnea, am curatat pepenasii, i-am taiat in bastonase mici si i-am pus intr-o oala. Am pus niste apa cu sare la fiert, si cand a dat in clocot am inmuiat doua legaturi de stevie. Doar inmuiat, cateva secunde. Ideal este sa ramana un pic crocanta si verde.

Am pus stevia in oala cu pepenasii taiati, am pus putina sare, niste ulei de masline si o jumatate de lamaie stoarsa. Am amestecat bine si le-am pus pe farfurie langa carnea aburinda, taiata la randul ei in felii cam de 1 cm grosime.

Peste feliile de carne am turnat sosul si m-am apucat de treaba.
Texturile au fost foarte interesante, pepenasii crocanti, stevia un pic inmuiata si carnea moale si topicioasa intelegandu-se de minune. Iar contrastul dintre sosul voluptuos si cremos si prospetimea salatei a facut toti banii.
Yummmm!
Am plecat apoi catinel sa ma uit pe tarabe sa imi vina idei, caci vroiam ceva verde cu care sa o combin. Am vazut din nou pepenasi, din aceia care se pun la murat, si am gasit si niste stevie asa ca le-am arestat si le-am adus acasa.
Am pus mai intai bucata de pulpa, asezonata cu sare si piper, intr-o tigaie fara ulei, sa se perpeleasca binisor dar nu prea mult. M-am obisnuit destul de greu in anii care au trecut cu facutul carnii de vita.
Traditional, noi pe aici pe plaiuri mioritice avem tendinta de a face orice bucata de carne foarte bine patrunsa, si papilele mele gustative nu s-au impacat mult timp cu gustul si textura carnii facute mediu sau in sange. Dar cum gusturile se educa, am ajuns sa inteleg ca e de doua ori mai buna si mai frageda carnea de vita daca o faci groasa si patrunsa doar cat sa ramana o portiune usor sangerie in mijlocul ei.
Asa am facut-o si acum, apoi am scos-o si am pus-o deoparte. Peste zeama care s-a scurs din ea in timp ce se rumenea am pus niste hrean dat prin razatoare si putin usturoi pisat, am lasat cateva secunde doar cat sa sfaraie un pic, apoi am turnat un pahar de vin rosu, demisec, si am lasat sa scada. Cand s-a coagulat si s-a evaporat alcoolul, am stins focul si am adaugat o lingura sanatoasa de smantana groasa luata tot din piata, de la tarani, si am amestecat bine.
In timp ce se facea carnea, am curatat pepenasii, i-am taiat in bastonase mici si i-am pus intr-o oala. Am pus niste apa cu sare la fiert, si cand a dat in clocot am inmuiat doua legaturi de stevie. Doar inmuiat, cateva secunde. Ideal este sa ramana un pic crocanta si verde.
Am pus stevia in oala cu pepenasii taiati, am pus putina sare, niste ulei de masline si o jumatate de lamaie stoarsa. Am amestecat bine si le-am pus pe farfurie langa carnea aburinda, taiata la randul ei in felii cam de 1 cm grosime.
Peste feliile de carne am turnat sosul si m-am apucat de treaba.
Texturile au fost foarte interesante, pepenasii crocanti, stevia un pic inmuiata si carnea moale si topicioasa intelegandu-se de minune. Iar contrastul dintre sosul voluptuos si cremos si prospetimea salatei a facut toti banii.
Yummmm!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu