M-am hotarat sa consider acest post in categoria de mancare sanatoasa, desi sunt unele etape care nu se incadreaza foarte bine in norme. Totusi, balansarea ingredientelor si faptul ca cele mai multe parti ale acestui fel de mancare sunt corecte din punct de vedere alimentatie sanatoasa, ma fac sa o consider ca atare.
Am simtit duminica nevoia sa improvizez ceva mai complicat data fiind o saptamana foarte incarcata pe care o las in spate si faptul ca nu am gasit un destresant mai bun pentru capul meu decat gatitul.
Luasem cateva kilograme de ardei gras, asa ca am i-am pus la copt pe cei mai multi (cred ca vreo 10 - 15 bucati) si m-am dus la frigider sa vad ce am pe acolo si ce idei imi vin in cap. Cand vreau sa fie total relaxant, incerc sa nu imi fac nici un plan, ci pur si simplu sa ma uit la ce am si sa las imaginatia sa umble. Iar cand ma hotarasc, ma apuc de treaba.
In timp ce ardeii incepusera sa se inegreasca de nervi ca ii supun unui tratament atat de brutal, am pus la fiert niste mazare si cativa morcovi tineri pe care ii aveam in congelator.
Am scos o pulpa de pui pe care am dezosat-o si am taiat-o bucatele mici pe care le-am lasat deoparte.
Am pus o mana de orez la fiert, simplu, fara nimic, si l-am lasat pana cand s-a umflat si a absorbit toata apa. Fierbinte fiind, l-am dat putin prin mixerul manual, impreuna cu niste menta uscata, putin chili uscat si sare, apoi l-am intins intr-un strat cam de jumatate de centimetru grosime peste o folie de aluminiu, l-am taiat in patratele si l-am dat la frigider.

Cand s-au fiert legumele, le-am separat si le-am pasat pe fiecare, facand cate un piure de morcovi si unul de mazare. In cel de morcov am pus putin unt, am ras niste branza deasupra si am mai pus niste marar tocat, iar peste cel de mazare am pus niste usturoi pisat, din nou putin unt, putin ghimbir ras si un praf de sare, si le-am amestecat pe fiecare pana s-au omogenizat.

Apoi am pus vreo 5 catei de usturoi tocati in putin ulei incins pana s-au rumenit un pic, apoi am pus bucatele de pui desupra si le-am lasat si pe ele sa se rumeneasca. Intre timp draga mea sotie s-a indurat de mine si a facut cea mai neplacuta parte din toata aceasta reteta, respectiv a curatat cei foarte multi ardei copti. Treaba migaloasa si de lunga durata, un ajutor nepretuit si apreciat.

Am taiat ardeii copti in fasiute mici pe care le-am aruncat peste puiul cu usturoi, am pus sare si le-am lasat doar cat sa se incalzeasca ardeii si sa prinda gustul de usturoi (cam un minut si jumatate. nu mai mult, sa nu prinda gust amar).
Mai ramasere orezul. Am pus o tigaie la foc cu un strat subtire de ulei, si am luat patratelele de orez, le-am trecut prin malai, si le-am rumenit pe ambele parti pana s-a format un strat auriu si crocant.
Si eram gata. Nu a ramas decat sa asamblez toate componentele si sa ma bucur de ce a iesit.

O mancare deosebita, pe care a apreciat-o chiar si baiatul meu (care se cam stramba la legume, ca el e "carnivor"). Turtitele de orez au servit drept suport pentru fiecare dintre amestecuri, pe rand, un fel de amuse bouche consistent, cu gusturi diferite si delicioase care se completau sau se contraziceau unul pe altul.
Am simtit duminica nevoia sa improvizez ceva mai complicat data fiind o saptamana foarte incarcata pe care o las in spate si faptul ca nu am gasit un destresant mai bun pentru capul meu decat gatitul.
Luasem cateva kilograme de ardei gras, asa ca am i-am pus la copt pe cei mai multi (cred ca vreo 10 - 15 bucati) si m-am dus la frigider sa vad ce am pe acolo si ce idei imi vin in cap. Cand vreau sa fie total relaxant, incerc sa nu imi fac nici un plan, ci pur si simplu sa ma uit la ce am si sa las imaginatia sa umble. Iar cand ma hotarasc, ma apuc de treaba.
In timp ce ardeii incepusera sa se inegreasca de nervi ca ii supun unui tratament atat de brutal, am pus la fiert niste mazare si cativa morcovi tineri pe care ii aveam in congelator.
Am scos o pulpa de pui pe care am dezosat-o si am taiat-o bucatele mici pe care le-am lasat deoparte.
Am pus o mana de orez la fiert, simplu, fara nimic, si l-am lasat pana cand s-a umflat si a absorbit toata apa. Fierbinte fiind, l-am dat putin prin mixerul manual, impreuna cu niste menta uscata, putin chili uscat si sare, apoi l-am intins intr-un strat cam de jumatate de centimetru grosime peste o folie de aluminiu, l-am taiat in patratele si l-am dat la frigider.
Cand s-au fiert legumele, le-am separat si le-am pasat pe fiecare, facand cate un piure de morcovi si unul de mazare. In cel de morcov am pus putin unt, am ras niste branza deasupra si am mai pus niste marar tocat, iar peste cel de mazare am pus niste usturoi pisat, din nou putin unt, putin ghimbir ras si un praf de sare, si le-am amestecat pe fiecare pana s-au omogenizat.
Apoi am pus vreo 5 catei de usturoi tocati in putin ulei incins pana s-au rumenit un pic, apoi am pus bucatele de pui desupra si le-am lasat si pe ele sa se rumeneasca. Intre timp draga mea sotie s-a indurat de mine si a facut cea mai neplacuta parte din toata aceasta reteta, respectiv a curatat cei foarte multi ardei copti. Treaba migaloasa si de lunga durata, un ajutor nepretuit si apreciat.
Am taiat ardeii copti in fasiute mici pe care le-am aruncat peste puiul cu usturoi, am pus sare si le-am lasat doar cat sa se incalzeasca ardeii si sa prinda gustul de usturoi (cam un minut si jumatate. nu mai mult, sa nu prinda gust amar).
Mai ramasere orezul. Am pus o tigaie la foc cu un strat subtire de ulei, si am luat patratelele de orez, le-am trecut prin malai, si le-am rumenit pe ambele parti pana s-a format un strat auriu si crocant.
Si eram gata. Nu a ramas decat sa asamblez toate componentele si sa ma bucur de ce a iesit.
O mancare deosebita, pe care a apreciat-o chiar si baiatul meu (care se cam stramba la legume, ca el e "carnivor"). Turtitele de orez au servit drept suport pentru fiecare dintre amestecuri, pe rand, un fel de amuse bouche consistent, cu gusturi diferite si delicioase care se completau sau se contraziceau unul pe altul.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu