De cand ma stiu, de cand s-au nascut primele mele amintiri, mesele de familie tinute cu diferite ocazii sunt unele dintre cele mai placute felii de viata pe care le-am gustat. Sunt Taur ca semn zodiacal, si am nevoie de radacini, de certitudini, de puncte de reper.
Mesele in familie mi-au oferit intotdeauna momentele de respiro pe parcursul anilor care au devenit din ce in ce mai incarcati si mai plini de incertitudini pe masura ce cresteam. Sunt gurile de aer dintre doua scufundari in marea de responsabilitati si decizii cotidiene.
Ca popor cred ca suntem gurmanzi din nastere si nesatui prin educatie. Nu ca asta ar fi ceva rau, este doar o constatare. Este o mostenire pe care nu o reneg nicidecum.
Toate mesele pe care mi le amintesc au fost pantagruelice, pline pana la refuz. Daca aveam mai putin de 5 feluri de mancare si la sfarsit, cand nimeni nu mai putea nici sa respire de plini ce eram, nu mai era macar jumatate din mancarea initiala pe masa, ramanea un sentiment de neimplinire. Dupa o masa in familie, mancai inca o saptamana din resturi si mai aruncai ceva la sfarsit.
Si nici unul nu era supraponderal. Nu isi punea nimeni intrebari referitoare la numarul de calorii (de ajuns sa tina in viata un mic pluton de parasutisti timp de o saptamana), nu cauta nimeni felurile mai "sanatoase". Nici nu imi amintesc sa fi existat conceptul asta atunci. Era simplu: de toate, cat poti de mult. Ospat.
Cu timpul lucrurile s-au mai schimbat, am inceput sa mancam mai putin, dar in continuare punem la fel de multe feluri pe masa si incercam sa le dovedim. Imi amintesc cand dupa aperitive, ciorba si friptura de cel putin doua feluri, veneau sarmalele. Portia de sarmale pentru noi, copii, era de cam de 4 bucati. Pentru cei mai in forma, nu se discuta sub 10 sarmale (sarmale grele, in foi de varza murata, pline de carne si grasime, langa o mamaliga vartoasa, unse cu un pahar de vin).
In August a fost Sfanta Maria. Motiv de intalnire la o masa in familie (multe Marii in neam, incepand cu bunica "Mama", Dumnezeu sa o odihneasca, cea care a inceput sa ne stranga pe toti la astfel de sarbatori, ca sa ne reaminteasca pe unde avem radacinile adanc infipte). Traditia s-a pastrat si dupa plecarea ei. Mama mea a adus in familie placerea de a gati, de a ii hrani pe cei pe care ii iubesti, a imbogatit cu savoare, gust si inovatie traditia familiei. Ea mi-a dat microbul gatitului.
Ne-am intalnit ca de obicei "acasa", acolo de unde am plecat toti in viata. Si scenariul nu ne-a dezamagit.
Am inceput cu aperitivele, bogate si diverse, sa poata fiecare sa aleaga ce ii place mai mult. Branza, cascaval, salam, sunca, rosii, castraveti, ardei rosii umpluti cu branza si verdeturi, piftie.
Apoi am trecut la specialitatea casei: clatite umplute. De obicei sunt cu ciuperci, dar de data asta au fost cu pui. Piept de pui taiat cubulete mici, desfatat in ulei incins impreuna cu niste ceapa, adaugat cimbru si stins cu smantana si cascaval ras. Invelit apoi in clatitele abia scoase din tigaie, cat sa nu ii fie frig, acoperite cu inca o patura de smantana si cascaval si date la cuptor un sfert de ora, sa se topeasca gusturile intre ele, sa ajunga sa se cunoasca si sa te imbie la a le urca in cerul gurii.
O mica pauza, cat o tigara, o gura de cafea si discutii de familie, apoi a venit puiul la cuptor cu piure. Nu ii poti rezista. E gustul pur de carne, fara prea multe condimente, doar putin, sa o complimenteze, carne care isi lasa sucurile sa tasneasca dinauntru si sa o imbrace in haine rumen stralucitoare si apetisante in dogoarea cuptorului bine incins, la care se insinueaza placut pe limba textura catifelata a cartofilor bine faramitati si legati cu apa in care au fiert si putin lapte.
Mai respiram putin, mai vorbim putin si vin sarmalele. De data asta in foi de vita. Sarmale din carne de vita tremuranda, imbrobodite cu frunze negre si usor acide din vita de vie. Smantana vine ca o izbavire de matase alba si rece peste gustul plin si usor acrisor.
Si finalul, grandios. Mama face multe prajituri, experimenteaza, gaseste gusturi noi. Dar la o masa traditionala nimic nu merge mai bine ca tortul pe care il mancam de zeci de ani si care iti aduce in suflet sentimentul intalnirii cu un vechi si bun prieten care te-a alinat cand ti-a fost mai greu, care ramas langa tine acelasi, constant, pe care te poti baza la orice ora ca iti va fi alaturi. Este un tort cu crema de ciocolata, cu un blat pufos insiropat si cu unul rugos, scrasnitor in dinti, cu sange de bezea si nuca in el, si cu spirit petrecaret si jovial adus de visinele din visinata pe care le descoperi ici si colo intre doua inghitituri. Inca nu am gasit un echivalent al acestui tort in nici o cofetarie, si stomatologul meu stie ca am fost in muuuuuulte cofetarii.
M-am intors in casa mea ca de obieci cu caserole pline din ce a ramas, sa mananc zile bune din ele. Este un derapaj periodic de la stilul de a manca pe care l-am adoptat recent, un pacat culinar asteptat si asumat. De maine voi trece la a da jos ceea ce cu siguranta am pus zilele astea pe mine, dar merita tot efortul.
Mi-am mai incarcat bateriile, am mai absorbit putin din seva familiei, din generatiile de romani mancatori de bunatati dinaintea vremii mele. Dar ma voi intoarce cu bucurie de fiecare data la mesele in familie si le voi transmite catre copiii mei, ca punct de sprijin si liniste in vremurile astea aglomerate si nepasatoare in care traim.
Sa fiti iubiti!